Aktuality

Pavel Sýkora je se svým filmem „Krajan“ ve finále studentských Oscarů!

10 / 9 / 2024

Absolvent naší školy a Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Pavel Sýkora slaví úspěch se svým filmem "Krajan", jehož je kameraman a jeden z režisérů.

Bude promítán též na Finále v pátek 20.9. v Domě Hudby v Plzni od 16.00.

Snímek Krajan už získal cenu za nejlepší film do 30 let na pražském studentském festivalu FOFR.

Nyní se  Krajan se probojoval do užšího finálového výběru Student Academy Awards 2024, přezdívaného studentský Oskar.

Je zde jediným reprezentantem České republiky. 🇨🇿 Slavnostní vyhlášení držitele studentského Oscara bude 29. října v Los Angeles.

Snímek Krajan z Filmové akademie Miroslava Ondříčka (FAMO) v Písku se dostal do finále Student Academy Awards 2024. Byl vybrán z 2683 přihlášených filmů a postoupil mezi finálových sedm. ČTK to v tiskové zprávě sdělil tým filmu Krajan. Snímek z druhé světové války natočili Pavel Sýkora a Viktor Horák.

„Historické drama vykresluje setkání dvou mužů na chalupě odstřižené od civilizace během silvestrovské noci roku 1944. Vdovce a důstojníka SS na první pohled nic nespojuje. Jediné, co mají společného, je jejich sudetský původ. Nejprve si začnou povídat o všedních tématech a s blížící se půlnocí začínají řešit palčivější otázky. Odkrývá se tragická minulost a je jasné, že noc bude pro oba muže osudová,“ uvedla ředitelka FAMO Vladana Terčová.

Hlavní role obsadili Jiří Štěpnička a Pavel Batěk, který hraje důstojníka SS. Ve vedlejší roli řidiče se představuje Martin Hlubocký. Producentem snímku je Miloň Terč ze soukromé vysoké školy FAMO.

"O druhou světovou válku jsem se zajímal od dětství. A druhé moje téma byly právě Sudety. Pocházím z Litic u Plzně, kde byla hranice mezi protektorátem a říší a děda mi ta místa ukazoval," řekl kameraman a jeden z režisérů Pavel Sýkora.

Samotný film měl premiéru letos v březnu v pražském kině Dlabačov. Aktuálně putuje po festivalech, bude promítán též na Finále v pátek 20.9. v Domě Hudby od 16.00

https://www.youtube.com/watch?v=oSlWefvu1k4

Baner studentského filmu Krajan Pavla Sýkory v soutěži Student Academy Awards 2024
Show

Používáte velmi zastaralý prohlížeč.
Je nejvyšší čas na moderní a bezpečný prohlížeč.

Váš systém i počítač mohou být v ohrožení. Je tu nový prohlížeč doporučený společností Microsoft: Více informací zde.

Tyto stránky nebudou pravděpodobně pracovat správně.